Dossier ZorgICT

De “interface” projectmanager

23/2/2017

De “interface” projectmanager

Daar waar informatie samenkomt is verbinding nodig. Voor de projectmanager “Interfaces” een onvermijdelijke waarheid. In iedere organisatie, specifiek de zorgorganisatie, is er sprake van een gefragmenteerd applicatielandschap. En het directe gevolg van een gefragmenteerd applicatielandschap is fragmentatie van informatie. Bij iedere implementatie van een nieuwe IT-oplossing binnen een zorgorganisatie leidt deze fragmentatie van informatie tot een complex vraagstuk, en is er een heldere visie met bijbehorend beleid nodig over de vergaring, de verwerking, de opslag, de distributie en de beschikbaarheid van informatie. De projectmanager “Interfaces” vervult binnen dit vraagstuk een essentiële rol. Middels Interfaces wordt namelijk de genoemde visie met het bijbehorende beleid concreet gemaakt. Daar waar overdracht van informatie nodig is, waar de verbinding moet worden gelegd, daar moet worden gekoppeld. Alleen dan komt informatie samen.

In de voorbereiding van een grote ZIS/EPD-implementatie is het noodzakelijk dat de visie en het beleid rondom de het samenbrengen van informatie is uitgewerkt. Juist in die fase is het belangrijk om al een projectmanager “Interfaces” aan te haken. Zonder een gedegen voorbereiding, een duidelijke doelstelling en een concrete projectscope is er ruimte binnen het project om te wijzigen, om binnen een toch al omvangrijk en complex project de koers te kunnen wijzigen. De projectmanager “Interfaces” is essentieel in het vasthouden van de in de projectvoorbereiding gekozen koers.

Gedurende het project is de projectmanager “Interfaces” iemand die de verbinding moet organiseren. Er zijn veel partijen betrokken bij het succesvol laten samenkomen van informatie. En als projectmanager “Interfaces” moet je in staat zijn om met alle betrokken partijen te kunnen communiceren, ze op eenzelfde lijn te brengen. Om samen met de partijen binnen de gegeven kaders van tijd, middelen en mogelijkheden de uiteindelijke doelstelling te behalen. Essentieel is om hierbij vroegtijdig, zelfs voor de officiële start van de ZIS/EPD implementatie, al concrete afspraken te maken met alle betrokken partijen: eigenaren van de betrokken informatie, leveranciers van de software applicaties, applicatiedeskundigen, IT-specialisten, en uiteraard de eindgebruikers van de applicaties.

De daadwerkelijke uitdaging is om, zeker bij complexe fusietrajecten, de algemene planning en voortgang, evenals de specifieke voortgang per applicatie in beeld te blijven houden. Om die structuur te organiseren die nodig is om adequaat te kunnen bijsturen wanneer de situatie daar om vraagt, om tegenslagen snel het hoofd te kunnen bieden, en om altijd overzicht te hebben over de te organiseren verbinding.

Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van de verbinding binnen complexe ZorgICT-vraagstukken. De rol van projectmanager “Interfaces” is er een die wij binnen AusserhoferBos als geen ander beheersen.